کارگاه آموزشی منطقهای تغییر اقلیم (اثرات و سازگاری) با مشارکت وزارت نیرو و سازمان هواشناسی کشور امروز و فردا (۲۶ و ۲۷ مهرماه) برگزار میشود.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات آب، در افتتاحیه این کارگاه که با حضور محمد جوانبخت معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مدیرعامل شرکت ملی منابع آب ایران، سحر تاجبخش رییس سازمان هواشناسی و محمد حاج رسولیها مدیر مرکز منطقهای مدیریت آب شهری و بهصورت حضوری و مجازی برگزار شد، محمدرضا کاویانپور، رئیس موسسه تحقیقات آب گفت: وظایف سنگینی بر دوش موسسه تحقیقات آب است که از جملهی این وظایف شناخت وضعیت موجود و آیندهنگری است که مبتنی بر ظرفیتهای علمی باشد تا بتواند بر مسائل و مشکلات حال و آینده فائق آید. بنابراین ما در جلسه هیئتامنا و در حضور وزیر نیرو برای سال آینده برنامههایی شامل: بحثهای مرتبط با مبانی بنیادی پژوهشهای تحقیقاتی در حوزه آب و نیازهای فناورانه و هرآنچه که باید در ارتباط با آمادهسازی نیازهای علمی و استفاده از ظرفیتهای دانشگاهی در کنار خود بهره ببریم، مطرح میکنیم.
وی افزود: موسسه تحقیقات آب یکی از قدیمیترین موسسات تحقیقاتی آب کشور است و همه عزیزانی که در این مجموعه هستند به عنوان مجموعهای که بیش از ۵۵ سال در بخش تحقیقات آب کشور وظیفهمند عمل کرده است، به این ظرفیت میبالند.
رئیس موسسه تحقیقات آب با اشاره به ظرفیتهای موجود در این مجموعه عنوان کرد: ظرفیتهای موجود در موسسه را با توسعه مدلهای فیزیکی میشناسید ولی سیل مشکلات آب کشور بهویژه در حوزههای مدیریت آب و فاضلاب، دریا، فرازهای ارتفاعی بالا و فرازهای ارتفاعی بسیار پایین، شامل: آب ژرف، یخچالها، منابع آب زیرزمینی و هر آنچه که باعث تغییر اقلیم میشود باید چارهسازی و در جهت رفع آن اقدام شود. بنابراین بخشهای مختلفی را ایجاد کرده است، که فقط در حوزه سیستمهای هیدرولیکی بیش از ۱۹۵ پروژه بزرگ ملی را در پهنه جغرافیایی کشور درگیر هستیم و همه اینها در حوزههای پر آب کشور انجام شده و تجربه خوبی در این زمینه داراست.
بحثهای مرتبط با تغییر اقلیم، دما و بحثهای کیفی ما را بر آن داشت تا دپارتمانهای کارسازی را در بخش ارزیابیها و پایش کیفی ارزیابی طراحی کنیم و تیمهای عملیاتی خوبی را در کنار مجموعه تحقیقاتی به کار گرفتیم و همانطور که ملاحظه میکنید در عرصههای مختلف رودخانه، دریا، چشمه و سایر پهنههای آبی فعال هستند و پایش بدنههای آبی کشور را انجام میدهند.
تغییر اقلیم روی کیفیت منابع آب و تغذیهگرایی سدهای ما تاثیر گذاشته لذا ضروری است همه این موارد بهصورت مستمر مورد پایش و ارزیابی قرار گیرد.
موسسه تحقیقات آب سامانههای ویژهای را برای بحث پیشبینیهای جریانها و بارشها در حوزه سدها وارد کرده که این مدل بهصورت ملی در اختیار بخشهای مختلف کاربران ما قرار دارد و بیشتر از ۴۰۰ کاربر در شرکتهای آب منطقهای از این ظرفیت استفاده میکنند. هشدارهای این سامانه در کنار هشدارهای سازمان هواشناسی مورداستفاده قرار میگیرد.
کاویانپور در ادامه گفت: موسسه تحقیقات آب به دلیل تغییرات اقلیمی که در کشور اتفاق افتاده و لزوم ورود به شناسایی ظرفیتهای جدید و عملکرد بهعنوان یک دیدهبان برای منابع آبی وارد مباحث مختلفی شده که یکی از این مباحث یخچالهاست که از جمله آن یخچال علمکوه است که مورد رصد و پایش قرار گرفته که از ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ را بررسی کردند.
بر اساس مطالعات موسسه، در طول ۱۵ سال گذشته بخش قابلتوجهی از یخچالها که ظرفیت آب رودخانهها را در تابستان تامین میکنند، بهعنوان یک چشمه پویا در تغییر اقلیم کشور عمل میکند.
تغییرات اقلیم باعث تغییرات شدید بارش در کشور و بحث خشکسالی در کنار افزایش دما شده است که بنابراین اثرات مختلف را در سیل، میزان منابع آب زیرزمینی، میزان روانآب و کاهش کیفیت منابع آبی، افزایش دما و تبخیر و تعرق و ذوب برف نشان داده است.
کاهش دما در سالهای اخیر از سال ۱۹۸۰ تاکنون مسائل و وقایع مختلفی را به کشور تحمیل کرده است. در همین راستا اخیرا مطالعاتی در حوزه دریای خزر داشتیم که تراز آب آن رو به پایین است.
ما در این ارتباط و بهصورت وظیفهمند و با حمایت وزارت نیرو پروژهای را تحت عنوان ارزیابی اثرات تغییر اقلیم در دما و بارش انجام دادیم که برای افق ۲۰۴۰ تغییراتی را در کشور مشاهده کردیم، که تحت تاثیر کاهاش بارش قرار خواهیم داشت و در عین حال تغییرات دما را مشاهده میکنیم. بخصوص در مناطق شمالی و مرکزی که به منابع آبی ما متصل هستند حائز اهمیتاند.
کشور ما برای رسیدن به آیندهای روشن نیازمند توجه به هشدارها و پژوهش است و به دلیل تغییرات اقلیمی که در پیش رو است، شناخت آن مشکل است و بدون مانیتورینگ و تحلیل نمیتوانیم به آیندهای روشن برسیم. ما به شبکه اطلاعاتی بسیار قوی نیاز داریم و باید این اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم.