نشست بررسی مسائل ابر پروژههای نمکزدایی آب دریا بهمنظور انتقال به مناطق مرکزی ایران در موسسه تحقیقات آب برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات آب، در این نشست که در روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه سال جاری در محل موسسه تحقیقات آب و با حضور جمعی از سیاستگذاران و نخبگان این حوزه برگزار شد، به موضوعاتی از قبیل ارائه مشخصات کلی طرحهای کلان نمکزدایی و انتقال آب از خلیجفارس و دریای عمان، فناوریهای نمکزدایی در دنیا و فناوریهای بومیشده در ایران و چالشهای مرتبط با فناوریها پرداخته شد.
“عیسی بزرگزاده” مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه به عنوان نماینده کارفرمای پروژه، “مهدی طغیانی” و “حامد یزدیان” نمایندگان استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی، “سجاد انتشاری” مشاور استاندار اصفهان و صاحبنظران فناوریهای نمکزدایی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پردیس فنی مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه اصفهان، انجمن شرکتهای آبشیرینکن، گروه مپنا، شرکت تجهیزاتسازی سپاهان مپنا، مپنا بویلر، شرکت زیبا طرحسازان افراشته، موسسه بنیان دانش پژوهان از اعضای این نشست بودند.
در ابتدای نشست “محمدرضا کاویانپور” رییس موسسه تحقیقات آب با اشاره به تاریخچه موسسه گفت: مراحل تصویب تاسیس موسسه و تاریخچه آن بیانگر این مهم است که موضوع آب و مسائل و مشکلات آن در کشور ایران پیشینه تاریخی دارد.
وی افزود: وضعیت دمای کره زمین در دوره ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ یک دوره خاص است و همه متغیرهای اقلیم را نسبت به این سال میسنجند چرا که بعد از سال ۲۰۲۰ اتفاقات عجیب در این حوزه رقم خورد. کاویانپور ادامه داد: در پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب این موسسه که مسئول رصد یخچالهای طبیعی کشور است شاهد تغییرات بسیار سریع در وضعیت یخچالهای کشور هستیم که یکی از این تغییرات را در یخچال طبیعی کوهرنگ شاهد بودیم، بنابراین در یک فضای عدم قطعیت به سر میبریم و لازم است که موضوع مهم پایداری منابع آب را برای نسلهای آینده تأمین کنیم.
از جمله این راهکارها، استفاده از آب دریا است که اگر رقم کلی حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب نمکزدایی و شیرینسازی آب دریا را در دنیا بپذیریم با این فرض که حدود ۴۰ درصد آن در منطقه خاورمیانه اتفاق میافتد آنوقت متوجه خواهیم شد که سهم ما از این عدد بسیار کم است ولی با اینحال هنوز به نظر میرسد ما هنوز دائم به فکر تأمین منابع آب از منابع داخلی سرزمین هستیم.
بنابراین رویکرد استفاده از آب دریا رویکردی است که در کشورهایی که منابع آبی داخلی کمی دارند به آن پرداخته میشود. مانند کشورهای عربی که بزرگترین پروژههای آبشیرینکن جهان را دارند و این نکته نشان میدهد کشورها برای تأمین آب خود به این منبع تکیه میکنند.
رییس موسسه تحقیقات آب افزود: اما ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی ابر پروژههای آبشیرینکن و انتقال آن آب به مناطق دوردست و همچنین صرف انرژی برای این ابر پروژهها بسیار وسیع است و بدون توجه به این ابعاد نمیتوان پیش رفت. از همین رو اهمیت این جلسه مشخص میشود و کارشناسان در این جلسه باید ابعاد مختلف کار را در نظر بگیرند.
نشست مذکور، چهارمین نشست از سلسله نشستهای مشترک موسسه تحقیقات آب با شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران در قالب پروژه «چالشها و راهکارهای موجود در نمکزدایی و انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان» بود.
نتیجه نشست تخصصی فوق در قالب گزارشی مشتمل بر موضوعات عنوانشده و راهکارهای فناورانه، راهکارهای سیاستگذاری و راهکارهای مدیریتی منتشر خواهد شد.